06.10.2018

Scheidingsinstallatie

RENTEC verzorgde het ontwerp, de bouw en inbedrijfstelling van een scheidingsinstallatie met een shredder in combinatie met een nieuwe rollenzeef.

 • Klant

  Onze klant uit het Franse Lyon is een familiale containerdienst die beschikt over een eenvoudige sorteerband voor industrieel afval, bouw- en sloopafval en grof restafval.

 • Uitdaging

  Kleinere afvalinzamelaars ontvangen vaak beperkte hoeveelheden van heel uiteenlopende afvalstromen. Sommige daarvan zijn valoriseerbaar, andere kunnen alleen worden ingezet als brandstof.

  Deze bedrijven kunnen overleven door hun polyvalentie eerder dan door grote volumes en marktaandeel.

  Bijgevolg zocht onze klant een compacte, polyvalente scheidingsinstallatie die snel omstelbaar is volgens het te verwerken afval. De installatie moet enerzijds handmatige sortering kunnen bevorderen of anderzijds brandstof kunnen afleveren volgens de specificaties van de naburige energiecentrale. De totale investering moet < 1.000.000 € blijven.

 • Oplossing

  RENTEC verzorgde het ontwerp, de bouw en inbedrijfstelling van een scheidingsinstallatie met een DINOSAURUS 2600 S shredder in combinatie met de nieuwe Scalpel rollenzeef. Aan- en afvoer tussen de verschillende machines werd uitgevoerd met RENTEC's modulaire transportbandsystemen.

  Deze DINOSAURUS is uitgerust met een innovatieve shreddertafel die naargelang het gekozen programma het afval grof of fijn kan verkleinen. Dankzij de traploze toerentalinstelling kan ook de productiecapaciteit afgesteld worden op de navolgende bewerkingsstappen.

  • Fijn (< 300 mm) : brandstof voor verbrandingsovens
   Doordat een bepaalde maat kan verzekerd worden, krijgt de klant een gunstiger poorttarief.
  • Grof (> 300 mm) : manueel uitsorteren van afval mogelijk zonder verstoppingen in de sorteerlijn.

  De SCALPEL is een unieke rollenzeef. Het zeefbed is 1,6 m breed en 9,0 meter lang. De SCALPEL kan uit een gemengde afvalstroom een correcte fractie 0-300 mm afzeven zonder overlengtes. De rollen zijn individueel in hoogte, toerental en onderlinge asafstand instelbaar volgens de toepassing.

  fractie < 300 mm
 • Resultaat

  Indien het materiaal weinig recycleerbaar materiaal bevat (bv. grof restafval), wordt een stuurprogramma ingesteld om zoveel mogelijk <300 mm fractie te produceren. De doorval van de SCALPEL zeef (<300 mm) wordt afgezet als brandstof met gegarandeerde bovenmaat.

  Een gedoseerde volumestroom met een gegarandeerde bovenmaat is bovendien de ideale randvoorwaarde voor de toekomstige inzet van optische scheiders. De SCALPEL zeef krijgt in dat geval de functie van filter vóór de optische scheiders om uitval door verstoppingen te vermijden.

  Indien het afval wel veel recycleerbaar materiaal bevat, wordt een stuurprogramma ingesteld om zoveel mogelijk > 300 mm fractie te produceren. De zeefoverloop van de SCALPEL bestaat dan uit grof hout, puin, karton en folies die perfect handmatig kunnen uitgesorteerd worden.

  "Dankzij deze unieke oplossing van RENTEC houdt ons bedrijf met deze beperkte investering alle opties open voor de toekomst."

  Enkel de DINOSAURUS breker laat toe met één simpele druk op de knop de output aan te passen aan de behoefte van de klant, zonder extra investering of tijdrovende ombouw. De SCALPEL is op vandaag de goedkoopste optie in de markt om afval gecontroleerd te zeven op 300 mm.

Interesse ?
Neem vrijblijvend contact op.

 • Duurzaamheid
  voorop

 • Jarenlange ervaring
  en goede reputatie

 • Bedrijf van de
  Valtech Group

 • Contacteer
  ons voor uw project